BIM in FM

  • By  admin
  • 25 april, 2013
  • Reageren uitgeschakeld

Sinds maart is BIMming Business een onderzoek gestart parallel aan de ontwikkeling van het nieuwe Rhijnspoorgebouw (RSG) op de Amstelcampus in Amsterdam. Na een maand onderzoek in deze laatste fase begint duidelijk te worden welke rol BIM kan vervullen in het beheer; en dan specifiek voor het facilitair management.

Er wordt nu gewerkt aan de relatie die er is tussen BIM en beheer. In het te nog te verschijnen boek van Willem Verbaan en vorige onderzoeken van BIMming Business blijkt dat de rol van BIM zeker niet is uitgespeeld in de fase na de oplevering van een gebouw of object. Juist in deze fase speelt de informatiestroom waarin een BIM voorziet een grote rol. Het onderzoek vindt plaats aan de hand van de RSG-case. Wat zijn de informatiebehoeftes van verschillende partijen en hoe kun je die verwerken in een BIM wat bruikbaar is in het beheer? Parallel aan het onderzoek schuift BIMming Business ook tweewekelijks aan bij het technisch ontwerpteam om de kennis van BIM terug te koppelen naar de partijen die zijn betrokken bij het RSG. Concreet wordt er gekeken naar de vraag: wat betekent het voor de ontwikkeling van dit gebouw als er rekening wordt gehouden met de informatiebehoefte die speelt bij facilitair management en bijvoorbeeld technisch beheer en hoe ga je daar tijdens de ontwikkeling van het RSG als projectmanagement mee om?

BIMming Business voert dit onderzoek uit als gevolg van de vele partijen die hebben aangegeven graag meer te willen weten over de rol van BIM in vastgoedmanagement. Verschillende onderzoeken tonen aan dat met BIM en de informatie die gekoppeld is aan het model veel besparingen vallen te halen voor de beheerder. In de jongste uitgave van BIM Equity (BIM Implementation in FM: Thinking Long Term) wordt verwezen naar een onderzoek van het IAI (International Alliance for Interoperability) waarin wordt gesteld dat 10 tot 30 % van de tijd van een facilitymanager opgaat aan het zoeken van informatie. Een BIM en de werkmethodiek, waarin veel afhangt van de informatiestromen, moet een rol gaan spelen om efficiƫnter met het beheer om te gaan en informatie te stroomlijnen.

Meer informatie en resultaten volgen spoedig, voor vragen met betrekking tot BIM in beheer en FM kunt u gerust contact opnemen via het tabblad contact.

Categories: Overige

Comments are closed.